קטרקט היא תופעה נפוצה למדי, שמתרחשת כאשר בעדשת העין נוצרת עכירות שפוגעת בראייה. בדרך כלל בעיית קטרקט מופיעה החל מגיל 60, אך לעתים היא עלולה להופיע גם בגילים צעירים יותר. הסימפטומים העיקריים הם צורך בהחלפת משקפיים בתדירות גבוהה, טשטוש ראייה וסינוורים.

כאשר העכירות היא קלה, היא לרוב אינה מורגשת ואינה מצריכה טיפול ניתוחי, אלא מעקב והתאמת משקפיים. ברגע שהמשקפיים כבר לא משפרים מספיק את הראייה, ויש הפרעה לאיכות החיים זה הזמן לשקול ניתוח קטרקט.

טיפול בקטרקט בניתוח

במהלך ניתוח קטרקט מוסרת העדשה הטבעית של העין דרך חתך זעיר בקרנית (כ-2 מ"מ), ומושתלת עדשה סינתטית במקומה. הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית, ובד"כ בעין אחת בכל פעם. הניתוח אורך ע"פ רוב כחצי שעה, ולאחריו משתחררים הביתה.

השיפור בראייה הוא בד"כ לא מיידי, ולוקח ימים בודדים עד כמה שבועות. הסיבה השכיחה ביותר לתופעה הזו היא בצקת בקרנית (החלון השקוף של העין) שחולף עצמונית.

כמו בכל ניתוח, ייתכנו סיבוכים תוך כדי הניתוח או אחריו, אבל הם נדירים. המעקב אחרי ניתוחי הקטרקט חשוב גם כדי לוודא שהריפוי מתקדם כשורה וגם על מנת לוודא שממצים את פוטנציאל הראייה.

בחולי גלאוקומה יש חשיבות מיוחדת למעקב צמוד אחרי ניתוחי קטרקט, כדי לוודא שהלחץ התוך עייני לא יוצא משליטה.

לקראת ניתוח קטרקט יש כמה חידושים שכדאי להכיר:

  1. ניתוח קטרקט בלייזר מכשיר לייזר חדשני עוזר לבצע את ניתוח הקטרקט בצורה מדויקת מאי פעם. מכשיר הלייזר לא מחליף את המנתח, אבל הוא מסייע במספר שלבים קריטיים של הניתוח על ידי ביצוע חיתוכים מדויקים במיוחד בעדשה. טיפול קטרקט בניתוח לייזר מבוצע בשני שלבים. השלב הראשון הוא בחדר הלייזר זהו שלב 'לא סטרילי' שאורך מספר דקות. לאחר סיום השלב הזה עוברים לחדר הניתוח שם מבוצע הניתוח בתנאים סטריליים, כולל השתלת העדשה.
  2. טיפול בקטרקט בעדשות מיוחדות הטכנולוגיה הנוכחית של העדשות התוך עיניות השתפרה באופן דרמטי בשנים האחרונות ומציעה אפשרות להוריד את התלות במשקפיים אחרי הניתוח. העדשות המיוחדות הן כאלה שמתקנות צילינדר, עדשות מולטיפוקאליות ועדשות עם עומק שדה מוגבר. לכל עדשה כזו יש יתרונות משמעותיים, כמו גם חסרונות שחשוב להכיר. על מנת להתאים את העדשה הנכונה עבור מטופל ספציפי ולהביא לשביעות רצון גבוהה, יש להכיר לעומק את שגרת יומו, את ציפיותיו, ואת מבנה העין שלו.