מתמודדים עם גלאוקומה? מחפשים טיפול חדשני שעשוי להועיל לכם? בואו להכיר שיטה ניתוחית חדשה לטיפול בבעיה הנפוצה – צנתור עיניים

בשנים האחרונות, חלה התפתחות של ממש בטיפולים שנועדו לסייע לסובלים ממחלת הגלאוקומה. בזכות ההתקדמות המחקרית והטכנולוגית אפשר להציע כיום למטופלים רבים אפשרות לבצע ניתוח זעירפולשני, שמפחית בצורה משמעותית את הסיכונים שנלווים לניתוחים המקובלים לטיפול בבעיה, שבהם נעשה שימוש במשך שנים רבות.

הניתוחים הקלאסיים לטיפול בגלאוקומה עושים שימוש במעקף למערכת הניקוז של העין. הם יעילים בהורדת הלחץ התוך עיני, אבל יש בהם סיכונים לא קטנים, והם כרוכים לעתים בהתאוששות לא פשוטה. ניתוחים זעיר פולשניים מסוימים יודעים לטפל בבעיות במערכת הניקוז עצמה, במקום לעקוף אותה. הניתוחים הללו בטוחים יותר ולכן במקרים רבים אפשר לבצע אותם גם בשלבים מוקדמים יותר של המחלה, ובכך להקל על החולים, להפחית את מספר טיפות העיניים הנדרשות, לצמצם את סבלם ולהפחית את הסכנה לאיבוד הראייה.

יש סוגים רבים של ניתוחים זעיר פולשניים לטיפול בגלאוקומה – ואחד מהם, חדשני במיוחד, הוא צנתור עיניים. תהליך הצנתור מוכר היטב ברפואה בעיקר מהשימוש בטיפול בבעיות לב. שימוש דומה בעקרונות שלו ניתן לעשות גם בתחום הגלאוקומה.

הניתוח, שנקרא GATT, מבוצע בגישה זעיר פולשנית דרך חתך של כ-2 מ"מ בקרנית, ולא מושאר שתל בעין בסיומו. ד"ר אבנר בלקין, מוביל מהפכת ה-GATT בארץ, מסביר: "בניתוח העדין הזה אנחנו למעשה מצנתרים את תעלת הניקוז הטבעית של העין. לאחר שהתעלה מצונתרת, אנחנו מושכים את הצנתר בצורה מבוקרת ובכך יוצרים פתח באזור בו מרוכזת רוב התנגודת לזרימה במחלת הגלאוקומה."

סגירת החתך נעשית ללא תפרים, וההתאוששות מהניתוח קלה יחסית. נכון לתחילת 2022, כ-300 איש עברו את ההליך בישראל – ואחוזי ההצלחה עומדים על כ-85. "ביצעתי צנתור עיניים לפעוטות בגיל שנתיים, ולקשישים בני יותר מ-90", אומר בלקין, "אין מגבלת גיל להליך – ויש אנשים רבים שיכולים למצוא אותו מועיל. הניתוח הזה מתאים במיוחד לחולי גלאוקומה שעומדים לעבור ניתוח קטרקט – גם אם הגלאוקומה שלהם מאוזנת וגם אם לא. אני שמח להפיץ את הידע בתחום לרופאים נוספים, ומקווה שיותר ויותר חולים בישראל יזכו להקלה וסיוע בשנים הקרובות בזכות צנתור עיניים".